Fesztiválok


sziget_fine_satorA FINE 1999-től, több mint 15 évig jelen volt a Civil Szigeten a Sziget Fesztivál civil szervezeteket bemutató helyszínén, saját sátorral (Nukleáris Sátor) és programokkal. A szigetes programunkkal a Nukleáris Sátor közvetlen környezetére koncentrálunk, és személyes kontaktus kialakítására törekszünk. A Nukleáris Sátorba látogatók megismerkedhetnek a nukleáris energiatermelés (atomerőművek) elveivel, az atomerőművek típusaival. Bemutatjuk demonstrációs eszközökkel a radioaktivitást, korrekt tájékoztatást kapnak tőlünk a nukleáris hulladékok elhelyezéséről is. A nukleáris energiatermelésen kívül a nukleáris technika orvosi (röntgen, CT, PET, sugárterápia) és ipari (füstjelzők, fűszerek sterilizálása) alkalmazásaival is foglalkozunk. Tagjaink között vannak olyan fiatal szakemberek is, akik megmutatják, hogyan működik egy fúziós reaktor. Sátrunknál a szigetlakók első kézből kaphattak információt a paksi atomerőműben történt eseményekről, hiszen a tagjaink egy része az erőműben dolgozik.
A program legfontosabb eleme a Nukleáris Totó kitöltése, amellyel felmérjük a látogatók ismereteit, majd annak közös kijavítása során elbeszélgetünk velük. A felmerülő kérdéseket megválaszoljuk, illetve részletesen bemutatjuk a nem ismert területeket. A kérdőívek kitöltésének elsődleges célja az érdeklődés felkeltése, és a személyes kontaktus kialakítása. Három 13+1 kérdéses totót lehet kitölteni, illetve vannak idegen nyelvű kérdőíveink is (angol, német, francia, orosz) a Szigeten tartózkodó külföldi fiatalok számára. A kérdőívek kitöltésében részletes, színes segédanyagainkból tájékozódhatnak a látogatók.
A FINE kommunikációs és felvilágosító tevékenységét a Sziget Fesztiválokon nemzetközileg is nagyra értékelik. Az Európai Nukleáris Társaság által szervezett kommunikációs konferencia (PIME) témája 2005-ben a nukleáris közösség kommunikációjának javítása volt. Az első alkalommal odaítélt PIME Kommunikációs Díjat a FINE kapta a Sziget Fesztiválon folytatott “kiemelkedő, rendhagyó és hatékony” tájékoztatási tevékenységéért.
A Nukleáris Sátorral egyre több helyszínen és eseményen jelenünk meg évről évre, rendszeresen. Legtöbbször itt találkozhattunk velünk:

  • Gastroblues fesztivál, Paks N Roll Fesztivál (Paks)
  • EFOTT Fesztivál (Velence)
  • VOLT fesztivál (Sopron)
  • STRAND fesztivál (Zamárdi)