Önképzés


A FINE megalakulása óta minden évben szakmai hétvégével indítja éves programjait. Ezeken általános energetikai, környezetvédelemmel foglalkozó előadások és gyakorlatok mellett aktuális kérdésekről is folyik eszmecsere.

Az elmúlt években a FINE több alkalommal szerevezett tanulmányutakat különböző nukleáris és egyéb létesítményekbe. A tanulmányutak célja a meglátogatott létesítmények részletes megismerése és a közvetlen szakmai információcsere.

  • 2005: az MNT és a FINE expedíciót szervezett Csernobilba. Ennek során talaj, növényi és állati eredetű mintákat is vettek és elemezték ezeket a katasztrófa mai következményeinek hiteles feltárása érdekében. A program olyan gyakorlat is volt egyben, amely az egyetemi képzés keretein jelentősen túlmutat.
  • 2006-ban meglátogattuk a szlovákiai mochovcei és bohunicei atomerőműveket, a hozzájuk kapcsolódó nukleáris létesítményeket (hulladéklerakó, hulladék-feldolgozó) és a Fekete-Vági szivattyús-tározós vízerőművet, a gabcikovói vízerőművet.
  • 2008-ban meglátogattuk a cernavodai atomerőművet és a pitesti üzemanyaggyárat Romániában, valamint a kozloduji atomerőművet.
  • 2010-ben két túrát is szerveztünk, egyet Ausztriába ahol meglátogattuk a Bécsi Műszaki Egyetem reaktorát és a zwentendorfi soha el nem indított atomerőművet, valamint egy hazait az Bátaapátiba és Kővágószőlősre