FINE 2019 rewind


Szakcsoportunk 2019-ben is szorgalmasan dolgozott azon, hogy minél több embernek megválaszoljuk az atomenergiával kapcsolatos kérdéseit, eloszlassuk a felmerülő tévhiteket, és betekintést nyújthassunk a téma titkaiba is.

Márciusban került megrendezésre a FINE szakmai napja, ahol a radioaktív hulladékok kérdéskörét jártuk körbe és személyesen, családias hangulatban tanulhattunk a meghívott előadóktól és egymástól is.
Egyik kedvenc eseményünkön, áprilisban, a Fizika Mindenkié napon is természetesen képviseltük szakcsoportunkat, a BME Központi épületében saját standdal, totóval és makettekkel vártuk minden korosztály összes érdeklődőjét.
Májusban Veszprémbe utaztunk, ahol az Atomenergiáról mindenkinek rendezvényén vettünk részt, és a Fúziósokkal együtt mutattuk be a FINE munkáját.
Nyár közepén az EFOTT fesztiválon állítottuk fel mozgó sátrunkat, ahol a lelkes egyetemistákkal közösen mentünk végig az atomenergia kényes kérdésein. A fesztiválok sorából idén sem maradhatott ki a STRAND, a Balaton festői szépségű partján, Zamárdiban játszottunk a többi fesztiválozóval, akik lelkesen, minden nap lekötöttek minket érdeklődésükkel.

Szeptemberben már hagyománnyá vált, hogy a Kutatók éjszakáján egy különleges randiprogrammal készülünk a kilátogatóknak. A rendhagyó estén több százan kerülhetnek közelebb a fizika rejtelmeihez, ezáltal picit az atomenergia tudományába is beleshettek. Ilyenkor van alkalmunk megfogni a legkisebb korosztályhoz tartozó kezeket is, és elindítani őket egy rögös, de izgalmas tanulási pályán, amellyel akár, évekkel később a szakmába is kiköthetnek. Leglelkesebb érdeklődőink ajándékcsomaggal távozhattak asztalunktól.
Novemberben került megrendezésre a XVIII. MNT Nukleáris Technikai Szimpózium, ahol nukleáris, fúziós és radioaktív témákban okosodhattak az érdeklődők, több előadó és tag pedig nemes díjjal távozhatott.

Mindeközben igyekeztünk beindítani az Instagram-oldalunkat is (@mntfine), ahol kicsit kötetlenebb, viccesebb formában próbálunk eljutni a felhasználókhoz. Érdemes követni minket, hiszen rengeteg poénos oldala van a fizikának, mi pedig minden személyiségét ismerjük!
Az ősz folyamán, a nyár lecsendesedése után, indítottuk be a tagtoborzó kampányunkat, mellyel egyúttal bemutatjuk tagjainkat személyes gondolataik által, hogy ők éppen miért szeretnek ennek a közösségnek tagjai lenni. Természetesen a tagfelvétel egész évben tárt karokkal várja az érdeklődőket, kortól, nemtől függetlenül (link). Bár jórészt társaságunk fiatalokból tevődik össze, a tudás kortalan.

Karácsony előtt pedig ismét megtartottuk szokásunkhoz híven az évzáró vacsorát, ahol lelkes FINE tagjaink egy kellemes, csendes est keretében összegezhették az évet. Újfent díjaztuk az elmúlt év leglelkesebb tagját, Füri Pétert, aki kiváló szaktudásával és töretlen energiájával vitte a FINE hírét 2019-ben. Lejárt az előző elnökség 3 éves mandátuma is, így egy demokratikus szavazás lezajlása után bemutatásra került az újdonsült gárda is: Boguszlavszkij Gergely (elnök), Sárdy Gábor (titkár), Aradi Kristóf, Csaba Márton, Jezeri András, Nagy Péter, Székely Levente, Szondy Borbála (elnökségi tagok). Akik olyan elképzelésekkel kezdenének hozzá az évhez, mint megcélozni a gimnazistákat és ismeretterjesztő, toborzó előadásokkal járni az országot, vagy nyáron több, inkább kisebb fesztiválra kijutni, de a social media erősítése is a terveik között szerepel.

Az újonnan megválasztott elnökség

És ezúttal szeretnénk mindenkinek kellemes ünnepeket, sikerekben és fizikában gazdag boldog új évet kívánni!

a FINE csapata