FINE a Kutatók Éjszakáján


Idén 2017. szeptember 29.-én, egy péntek délutánon és estén ismerkedhettetek meg az érdeklődők a kutatói munka szépségeivel és izgalmaival. Megtudhatták, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket.

Kiderült, hogy a tudósok, kutatók  sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és dolgozhatnak autógyárban, egy atomerőműben, oktatóreaktorban, vagy egy kísérleti fúziós berendezés vákuumkamrájában is.

 

 

Természetesen idén is megjelent a FINE és a Fúziós szakcsoport is, hogy a Kutatók Éjszakáján minden érdeklődő korosztálynak kielégítse a kíváncsiságát. Ez az eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát, mindemellett pedig szeretné vonzóvá tenni a kutatói életpályát. Az óvódásoktól kezdve, a középiskolásokon át, a szülőkig és a nagyszülőkig, mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

 

 

FINE tagjait nagy számban alkotják az atomenergetika tudományos kutatómunkájában résztvevő fiatalok. Társulva a Fúziós szakcsoporttal idén is beköltöztünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületének aulájába, és vártuk az érdeklődőket. A gyerekek élvezettel próbálták ki a Fúziósok által hozott virtuális-valóság szemüvegeket, amivel az ITER-be nyerhettek bepillantást, de szinte minden olvasni tudó töltött ki az atomenergiával kapcsolatos tesztünkből, amellyel a legkönnyebben tudjuk elmagyarázni a nukleáris energiával kapcsolatos tudnivalókat. A 3D-s atomerőmű telephely és a nukleáris energiatermelésről szóló mítoszokat boncolgató roll-up is kíváncsiságot váltott ki a látogatókból.

 

Meglepetésünkre az idősebb korosztály is szép számmal látogatott el hozzánk. Az est zárására csak 10 óra után került sor, így mindent összevetve el lehet mondani, hogy idén is sikeresen népszerűsítettük az atomenergiát minden korosztálynak.

Fotó: Ésik Fruzsina