FINE a 2016-os EFOTT-on


Idén az EFOTT fesztivált 2016. július 12-e és 17-e között rendezte meg a Debreceni Egyetem a Testnevelési Egyetemmel karöltve. Az EFOTT az egyik legjelentősebb fesztivál a magyar fiatalok körében, amit az is alátámaszt, hogy az idei évben 103 ezres látogatószámmal büszkélkedhet a fesztivál.

Ehhez az is hozzájárul, hogy az EFOTT nem csak zenei programokat kínál, hanem nagy hangsúlyt fektet a hallgatók turisztikai- és sportéletének fellendítésére is napközbeni programok keretein belül. Az említett programok közé tartoznak a gasztroprogramok, strandsportok, filmvetítések, valamint nem utolsó sorban a civil tér programjai, ahol az MNT-FINE is képviselteti magát minden évben.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is tölthettek ki nukleáris totókat az érdeklődők. Ezen kívül idén is megtekinthető volt a virtuális valóságként megjelenített VVER-1200-as reaktor. Valódi újdonságként hatott az, hogy először az EFOTT-on kiállítottunk egy 3D nyomtatóval készített szétszedhető atomerőmű modellt, amin a kilátogatók megtekinthették az épületeket és a berendezéseket, majd összerakhatták az atomerőmű modelljét.

A sok pozitív élmény mellett sajnos akadt néhány negatív is. Az EFOTT első napjának éjjelén a fesztivál területét sújtó hatalmas vihar nemcsak a zenei programokat zavarta meg, hanem megtépázta a civil tér sátrait is. Ez alól a FINE sátor sem volt kivétel sajnos, amit egy az egyben elvitt a viharos szél. Szerencsére kisebb sérülésekkel megúszták a sátorban lévő dolgok, azonban a helyreállítási munkálatok miatt másnap nem nyitott ki a civil tér, így mi sem tudtunk látogatókat fogadni. Az ezt követő napon, a fesztivál harmadik napján viszont újult erővel és új helyen vártuk a fesztiválozókat.