FINE a 2017-es Campus fesztiválon


Idén is megrendezésre került a cívis város legnagyobb nyári fesztiválja. Az idei Camus fesztivál hővendégei a The Prodigy, Lukas Graham és Alle Farben voltak. Az esti fellépőkhöz képest szerényebb közönség előtt, de nem kisebb lelkesedéssel, a FINE is képviseltette magát a fesztiválon. A nagyerdei stadion árnyékában július 29. és 23. között több tucat fesztiválozó fiatal kapott tőlünk hasznos és érdekes információkoktélt a nukleáris energetikával kapcsolatban. Ez évben a civil tér új helyett kapott a nagyerdei stadion tövében, nem túlságosan frekventált helyen. Ennek okán a sátorba látogatók száma elmaradt az előző évekhez képest. Ennek ellenére töretlen lelkesedéssel terjesztettük az ismereteket.

 

 A fiatalabb korosztályok körében a 3D- nyomtatott makett volt a favorit. A makettek a jövőben épülő VVER-1200-es atomerőművi blokkok telephely és blokk konstrukcióját mutatják be. Az egyszerűsített makett szétszedhető elemeit összekeverve adtuk át az érdeklődő gyerekeknek, így a makett összerakása közben játszva tanulták meg az erőmű működésének és biztonsági filozófiájának alapelveit. Továbbá az előző évekhez képest egy nukleáris tévhiteket eloszlató roll-up-val, és egy vadonatúj zászlóval bővült az eszköztárunk, a megnyerő külső érdekében.

Természetesen senki se távozhatott a FINE sátrától üres kézzel. A totót kitöltők között pólót és apróbb ajándékokat osztottunk ki. A 13+1 kérdést tartalmazó teszt általában vezérvonalként szolgált egy informatív beszélgetéshez. A nukleáris energetikával kapcsolatos tévhiteket és félreértéseket sikeresen oszlattuk el a rövid társalgások során. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a magyar politikai pátok ifjúsági szervezeteivel, és a megújuló energiaforrásokat preferáló szervezetekkel is kulturált eszmecserét lehetett kezdeményezni, és befogadóan viszonyultak a témával kapcsolatban.